ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2023-24 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ισχύουν τα εξής:

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση 79942/ΓΔ4/2019 – ΦΕΚ 2005/Β/31-5-2019 με θέμα: Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ισχύουν πλέον τα εξής σχετικά με τις απουσίες:

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς γίνεται ο χαρακτηρισμός της φοίτησης ανάλογα με τον αριθμό των απουσιών που έχει πραγματοποιήσει o μαθητής. Συγκεκριμένα η φοίτηση μαθητών /τριων είναι:

Επαρκής  εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).

Ανεπαρκής εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της είναι πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.

Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών καταχωρίζονται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο).

Οι απουσίες δεν διακρίνονται πλέον σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να προσκομίζετε γνωματεύσεις ιατρικές για τις μέρες απουσίες των παιδιών σας, παρά μόνο για έκτακτα περιστατικά που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία στο νοσοκομείο και στο σπίτι στη συνέχεια ή για θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες που απαιτούν συνεχή νοσηλεία ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κηδεμόνες θα ενημερώνουν άμεσα το σχολείο και κατόπιν συνεννοήσεως με το σχολείο θα υποβάλουν αίτησή τους και τη σχετική γνωμάτευση του Νοσοκομείου, ώστε να μην προσμετρηθούν οι απουσίες των παιδιών τους.

Όταν κάποιος μαθητής απουσιάζει, είναι πολύ σημαντικό ο κηδεμόνας να ενημερώνει το σχολείο το αργότερο μέχρι τις 9:30 π.μ της ίδιας μέρας. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο μαθητής ή η μαθήτρια και δεν θα τον / την αναζητούμε. Το σχολείο θα ειδοποιεί τους κηδεμόνες για την απουσία μαθητή/τριας την ίδια ημέρα ή εντός της εβδομάδας. Οι απουσίες υπολογίζονται κάθε διδακτική ώρα, δηλαδή αν κάποιος απουσιάσει μία ημέρα κατά την οποία έχει έξι ώρες μάθημα, παίρνει έξι απουσίες. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν την ημέρα αυτή το τμήμα δεν κάνει μάθημα αλλά υπάρχει κάποια εκδήλωση κλπ.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή μαθήτρια αντιμετωπίσει σοβαρό και επείγον ιατρικό πρόβλημα το οποίο απαιτεί μεγάλο διάστημα ανάρρωσης, είναι δυνατόν να μην προσμετρηθούν απουσίες για χρονικό διάστημα μέχρι 20 ημέρες. Οι περιπτώσεις αυτές είναι: χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία σε Νοσοκομείο, θεραπείες αρχικές ή συνεχιζόμενες για επιδημίες και χρόνιες παθήσεις που απαιτούν συνεχή παραμονή ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε νοσοκομείο. Απαραίτητη είναι σχετική ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο, η οποία φέρει σφραγίδα από Συντονιστή/στρια Διευθυντή/ντρια Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή νόμιμα εκτελούντα/σα χρέη Συντονιστή/στριας Διευθυντή/ντριας Κλινικής ή δικαιολογητικά από Ιδιωτικό Νοσοκομείο τα οποία φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και του Διοικητικού Διευθυντή της ιδιωτικής Κλινικής.