Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3ηΔεκεμβρίου), οργανώθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου  διήμερες εκδηλώσεις  με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας σχετικά με  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα άτομα με αναπηρία. Υπεύθυνες καθηγήτριες της δράσης οι κ.κ. Γκαλίτσιου Βασιλική, Συρόγλου Μαγδαληνή, Τσιώτα Βάια.

Την Τρίτη 5-12-2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση με τον Ραφαήλ Πατρωνίδη, αθλητή τένις με αμαξίδιο, μέλος της Εθνικής ομάδας. Ο Λαρισαίος Αθλητής  ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του σχολείου, με   μεγάλη προθυμία, και  αλληλοεπίδρασε δυναμικά με το ακροατήριο του σχολείου μας. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, αφού  υποδέχτηκαν διαδικτυακά με ανθρώπινη ζεστασιά τον πρωταθλητή του τένις με αμαξίδιο στην αίθουσα διαλέξεων του σχολείου, συζήτησαν μαζί του για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με Αναπηρία. Ο αθλητής κ.  Ραφαήλ Πατρωνίδης δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, που παρευρίσκονταν στη συνάντηση και τις απάντησε με μεγάλη χαρά.

Επίσης στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση – επικοινωνία με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας: “Αυτό που μας ενώνει”. Επίσης στάλθηκαν έργα τέχνης στο σχολείο της Ξάνθης τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν στο χώρο του σχολείου. Υπεύθυνες καθηγήτριες  κ.κ. Συρόγλου Μαγδαληνή και  Τσιώτα Βάια. Τέλος κατασκευάστηκε – σχεδιάστηκε αμαξίδιο με καπάκια το οποίο εκτίθεται στο χώρο του σχολείου με υπεύθυνες καθηγήτριες  τις κ.κ. Κούτσικου Παναγιώτα και Συρόγλου Μαγδαληνή.

Γνωρίζοντας πολύ καλά πως όλοι άνθρωποι, χωρίς αποκλεισμούς,  εξαιρέσεις και αστερίσκους  οφείλεται να εκτιμηθούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν πως το κέρδος από την ένταξη των ΑμεΑ  σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους μέσα από τα ατομικά έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν και πλαισίωσαν με συνθήματα που αφορούσαν στην αποδοχή,  τη διαφορετικότητα και την ισότητα όλων των ανθρώπων.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Tυρνάβου κ. Νικόλαος Πορτέσης ευχαριστούν θερμά τον αθλητή κ. Ραφαήλ Πατρωνίδη  για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και για τη μεστή και συγκινητική παρουσία του που μίλησε στην ψυχή όλων.  Το παρατεταμένο χειροκρότημα των μικρών ακροατών στο τέλος της εκδήλωσης, απέδειξε την ευαισθησία τους  και την αναγνώριση της θέσης που αρμόζει στα άτομα με Αναπηρία σε μια ευνομούμενη Πολιτεία.

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης δημοσίευσε τις δημιουργίες των μαθητών μας στο You tube στο βίντεο που ακολουθεί με τίτλο “Αυτό που μας ενώνει”